Cena Oskara Kokoschku 2012 pre Yoko Ono

22.12.2011 Celý región

Viedeň 21. decembra (TASR) - Laureátkou Ceny Oskara Kokoschku 2012 dotovanej sumou 20.000 eur sa stane vdova po Johnovi Lennonovi, v USA žijúca rodáčka z Tokia Yoko Ono.

Najvyššie dotované ocenenie alpskej republiky v oblasti výtvarného umenia si koncepčná umelkyňa, príležitostná filmárka, hudobníčka i mierová aktivistka v jednej osobe prevezme 1. marca. S laudáciom vystúpi pri tejto príležitosti iná nositeľka rovnakej ceny Rakúšanka Valie Export, vlastným menom Waltraud Lehnerová, oznámili dnes vo Viedni.

V zdôvodnení výberu laureátky vyzdvihol predseda poroty Gerald Bast \"rozhodné spoločensko-politické postavenie\" umelkyne, jej mimoriadne umelecké kvality, ktoré z nej robia aj významnú predstaviteľku hnutia Fluxus. Porota podčiarkla aj hľadanie estetickej inovácie zo strany Yoko Ono, jej úsilie o dosiahnutie spoločenskej efektívnosti umenia, ako aj politickú angažovanosť za mier a ľudské práva.

Cenu Oskara Kokoschku, ktorá nesie meno slávneho rakúskeho maliara, grafika a básnika, zriadili po jeho úmrtí v roku 1980. Jej prvým držiteľom sa o rok nato stal Hans Hartung. Ocenenie udeľuje rakúska vláda odvtedy s dvojročnou periodicitou za mimoriadne výsledky v oblasti výtvarného umenia. Doteraz posledným nositeľom ocenenia sa v roku 2010 stal americký výtvarník Raymond Pettibon (vlastným menom Raymond Ginn).
 

Vyberte región